Всички категории
EN
Новини от индустрията

Начало>Статии>Новини от индустрията

Приложение на неръждаема стомана в проекта за обезсоляване на морска вода

Време: 2021-08-20 Хитове : 1

Водата е най-важният ресурс на хората. Поради увеличаването на населението и увеличаването на потреблението на вода, ресурсите от прясна вода намаляват и недостигът на водни ресурси в много части на света става все по-забележим. Две трети от земната повърхност е покрита с вода, но 97% от водните запаси са морска вода и солена вода. За да се използва морска вода, тя трябва да бъде обезсолена. Следователно обезсоляването на морската вода възниква и се развива бързо.

Оборудването и материалите, използвани в процеса на обезсоляване, трябва да имат характеристики за устойчивост на корозия. Изборът и принципите на проектиране на материалите зависят от работната среда на материалите. Неръждаемата стомана се превърна в идеален материал поради своята устойчивост на корозия и издръжливост и се използва в различни методи за обезсоляване.

Неръждаемата стомана, използвана в проекта за обезсоляване на морска вода, изисква добра устойчивост на корозия в различни сложни среди. Аустенитната неръждаема стомана 316L и 317 са най-важните материали за оборудването за обезсоляване на морска вода. 316L може да издържи на корозията в морската среда, но ще се появят питинг корозия и цепнатина, когато се потопи в морска вода за дълго време.

Точковата корозия на неръждаема стомана, използвана в оборудването за обезсоляване на морска вода за обработка на топлинно концентрирана морска вода в хлоридна среда, е много забележителна. Въпреки че аноксията с гореща морска вода намалява склонността към точкова корозия и неръждаемата стомана 316L е традиционният материал за изпарител, повечето съвременни многостепенни инсталации за бързо обезсоляване (MSF) не използват неръждаема стомана 316L и повечето производители на оборудване за обезсоляване започват да използват дуплексна неръждаема стомана стомана като алтернативен материал.

Причината, поради която дуплексната неръждаема стомана се е превърнала във важен материал за обезсоляване на морска вода, е, че има отлична устойчивост на корозия, особено устойчивост на корозионно напукване под напрежение. Корозионното напукване под напрежение (SCC) е вид корозионен режим, който причинява внезапна повреда на материалите при определена температура, корозивна среда и напрежение на опън. Якостта на дуплексната неръждаема стомана е два пъти по-голяма от тази на аустенитната неръждаема стомана, особено нейните отлични механични свойства могат да намалят цената на материала. Понастоящем дуплексна неръждаема стомана 2205 е използвана в корпуса на изпарителя на модула за обезсоляване на MSF.

През последните години доставчиците на оборудване за обезсоляване на морска вода също въведоха концепцията за „пълен дуплекс“, тоест 2205 дуплексна неръждаема стомана се използва в сурова среда, а икономичната неръждаема стомана се използва в леко слаба корозивна среда. Икономичната дуплексна неръждаема стомана е вид икономична дуплексна неръждаема стомана. Има по-ниско съдържание на никел и молибден от неръждаема стомана 2205, а устойчивостта му на корозия е подобна на 316L. Поради високите си механични свойства, собственото тегло на оборудването може да бъде намалено с 50% в сравнение с аустенитната неръждаема стомана, като по този начин се спестяват 35-40% от разходите“ Концепцията за „пълно двуфазно“ е приложена в обезсоляването инсталация за мултиефектна дестилация (MED).