Всички категории
EN
Новини от индустрията

Начало>Статии>Новини от индустрията

Вносът на стомана в Китай от Виетнам се увеличи с 88%! Виетнам внезапно планира да намали износа

Време: 2021-08-14 Хитове : 1

През последните години външната икономическа политика на Виетнам се затяга, за да ограничи вноса и износа, което кара външния свят да мисли, че търговията на Виетнам може да бъде засегната. Въпреки това, неочаквано, поради непрекъснатото увеличаване на предлагането и търсенето на широкомащабни продукти като стомана в различни страни, китайският внос на стомана от Виетнам и китайският износ на стомана за Виетнам показаха рязка възходяща тенденция напоследък.

В момент, когато Китай стана най-големият купувач на стомана във Виетнам, Виетнам изведнъж планира да намали износа си. Какво става?

Във Виетнам и Китай вносът и износът на стомана скочиха няколко пъти:
Според доклади на чуждестранни медии, данни, публикувани от виетнамското правителство, показват, че броят на износа на готова стомана от Виетнам за Китай е достигнал най-високата точка, с 88% повече в сравнение с предходния период. В допълнение, вносът на Виетнам на стомана от Китай също достигна зашеметяващите 13 милиона тона, което е повече от 200% повече в сравнение с този на Китай. Китай се превърна в основния вносител на стомана във Виетнам с един удар.
Въпреки че вътрешните предприятия за производство на желязо и стомана във Виетнам активно увеличават производството, все още има някои недостатъци в производството и търсенето на желязо и стомана, които могат да бъдат компенсирани само чрез известна степен на самодостатъчност.

За тази цел виетнамското правителство призова местните предприятия за производство на стомана да дадат приоритет на посрещането на вътрешното търсене на производство на стомана. Въпреки че износът на стомана от Виетнам за Китай скочи, това е много по-малко от малка част от огромното производство на стомана в Китай. Според авторитетни данни през първото тримесечие на тази година производството на стомана във Виетнам, внесено от Китай, е повече от няколко пъти по-голямо от производството на стомана от Виетнам, изнесено за Китай. С други думи, вносът на стомана от Виетнам в Китай все още има много място за растеж.

Каква е причината за това:
Защо цените на стоманата внезапно скочиха и защо Китай и Виетнам внасят и изнасят стомана взаимно? Ако се замислите внимателно, причината е много проста. Поради въздействието на епидемията върху световната икономика, Китай и Виетнам ще имат повече или по-малко свръхкапацитет в съответното си производство на стомана и двете страни спешно се нуждаят от внос и износ, за да ускорят движението и скоростта на оборот на вътрешната верига за доставки на стоманодобивната промишленост двете страни.

Виетнам, като най-големият потребител на стомана, естествено е най-подходящата посока за китайския износ, както и Китай. Що се отнася до причините за покачването на цените, горната „операция“ между Китай и Виетнам ще увеличи търсенето и предлагането на пазара на стомана и ще повиши цената на пазара за търговия със стомана в световен мащаб.

След като Виетнам обяви, че този път ще намали обема на износа на стомана, последващите действия ще имат много неблагоприятно въздействие върху пазарите за търговия със стомана в Китай, Виетнам и други страни по света. Може само да се каже, че Китай не иска да види тази ситуация. Освен това Китай изобщо няма да се тревожи за развъждането на стоманодобивната промишленост.
Напротив, Виетнам, в случай на голям обем на вноса, свиващ се обем на износа и недостиг на местна стомана, трябва да обмисли как фундаментално да реши проблема.