Всички категории
EN
Новини от индустрията

Начало>Статии>Новини от индустрията

Три стъпки на ецване на неръждаема стомана

Време: 2021-08-23 Хитове : 3

Различните видове неръждаема стомана имат различни процеси на ецване, но общият процес е следният: корозия на неръждаема стомана → обезмасляване → измиване с вода → ецване → измиване с вода → изсушаване → ситопечат → хиляда изсушаване → потапяне във вода за 2-3 минути → текст на шаблона за ецване → измиване с вода → обезмастиляване → измиване с вода → байцване → измиване с вода → електролитно полиране → измиване с вода → боядисване или галванопластика → измиване с вода → измиване с гореща вода → изсушаване → полиране с мека кърпа (полиране) → пръскане с прозрачна боя → изсъхване → инспекция → отпадъчна опаковка .

1. Изхвърляне преди ецване
Процесът преди ецване на неръждаема стомана е предварителна обработка, която е ключовият процес за осигуряване на добра адхезия между мастилото за ситопечат и маската от неръждаема стомана. Поради това е необходимо старателно да се отстрани масленият и оксидния филм върху повърхността на ецвания метал. Планът за отстраняване на масло трябва да се направи в съответствие със състоянието на замърсяване с масло на детайла. По-добре е да се извърши електролитно отстраняване на масло в линията за копринен печат, за да се осигури ефектът на отстраняване на маслото. В допълнение към оксидния филм, най-доброто решение за ецване трябва да бъде избрано според вида на неръждаемата стомана и дебелината на филма, за да се осигури чист външен вид. Преди ситопечат, той трябва да е сух. Ако има влага, това също ще повлияе на адхезията на мастилото и ще се отрази на ефекта от последващо ецване на шаблона и дори изглаждане и ще се отрази на декоративния ефект.

4

2. Екранен печат
Ситопечатът трябва да се основава на нуждите на печата за производство на стандартен ситопечат. В процеса на декориране на модела ситопечатът играе главно ролята на поддръжка. Когато фоточувствителното лепило се прилага повече пъти, за да се направи по-дебел екранен шаблон, така че да се направи покритието добро и яснотата на гравирания модел висока. Под действието на светлината лепилният филм на екранната плоча произвежда фотохимична реакция, която прави светлината, частично омрежена в лепилния филм, неразтворима във вода, докато частта, която не е осветена, се разтваря частично от вода и пространството на екрана е изложено, така че че екранната плоча, покрита с лепило, може да бъде фотогравирана с модела на черно-бял позитивен филм.
Плаката за ситопечат с шарка се фиксира върху машината за ситопечат, алкално разтворимото мастило, устойчиво на киселини, се използва за отпечатване на необходимия шаблон върху металната плоча и ецването може да бъде спряно, след като изсъхне.

3. Изхвърляне след ецване
Мастилото за ситопечат трябва да се отстрани след ецване. Обикновеното киселинно устойчиво мастило е лесно разтворимо в основи. Потопете машината за офорт в 40-60 g / L разтвор на натриев хидроксид при 50-80 ℃ за няколко минути, за да отстраните мастилото. След отстраняване, ако се изисква висока яркост, полирането може да бъде спряно и след това боядисването може да бъде спряно. За да се избегне обезцветяване и да се увеличи устойчивостта на износване и устойчивост на корозия, прозрачен лак може да се напръска след боядисване. Някои метали имат добра устойчивост на корозия и не могат да бъдат боядисани и не могат да бъдат покрити с прозрачна боя, което трябва да се определи според практическите изисквания.

1

2