Всички категории
EN
Новини от индустрията

Начало>Статии>Новини от индустрията

Виетнам предприема действия за намаляване на цената на стоманата

Време: 2021-08-16 Хитове : 1

Vietnam Economic Times съобщи в четвъртък, че цените на стоманата на виетнамския пазар са се повишили напоследък и Министерството на промишлеността и търговията и Министерството на строителството на Виетнам издадоха мерки за регулиране на цените на стоманата.

В доклада се казва, че през първите четири месеца на 2021 г. степента на използване на капацитета на виетнамските стоманодобивни предприятия се е увеличила с 40% на годишна база. Според Виетнамската асоциация за стомана (VSA) предприятията-членки са произвели около 10.5 милиона тона готова стомана през първите четири месеца, което е увеличение от 38.3% на годишна база. Строителната стомана, която е най-голяма, се увеличава с 11.4% на годишна база до 3.7 млн. тона. Производството на горещо валцована плоча (HRC) е близо 2.3 милиона тона, което е увеличение от 111% на годишна база. Студеновалцуваната стомана и поцинкованата стомана достигнаха съответно 1.8 милиона тона и 1.9 милиона тона, с годишен ръст от над 40%. Производството на стоманени тръби е близо 820000 30 тона, с XNUMX% повече.

През първите четири месеца обемът на продажбите на виетнамска стомана беше близо 9.5 милиона тона, което е с 40% повече на годишна база. Вътрешното потребление надхвърли 7.3 милиона тона, което е ръст от 34%; Износът е 2.2 милиона тона, което е ръст от близо 68 на сто. Очаква се Виетнам да нарасне с повече от 6% през 2021 г., а търсенето на стомана ще достигне 27 милиона тона през цялата година.

Министерството на промишлеността и търговията заяви, че вътрешният капацитет за производство на строителна стомана на Виетнам е достигнал 14 милиона тона, което може да гарантира, че вътрешното потребление и експортното търсене могат да бъдат посрещнати. Горещо валцуваната плоча (HRC) обаче все още е в недостиг, с вътрешен капацитет от около 5-6 милиона тона. През 2020 г. търговският дефицит на горещо валцована плоча е 9.3 милиона тона (10 милиона тона внос и 700000 2021 тона износ). Очаква се през XNUMX г. да се внасят голям брой горещо валцувани материали, за да се отговори на търсенето на местно производство.

Очаква се Виетнам да продължи да внася различни видове суровини за производство на стомана през 2021 г., като около 18 милиона тона желязна руда от доменни пещи, около 6-6.5 милиона тона стоманен скрап, 6.5 милиона тона кокс и 10000 XNUMX тона графит електроди, се казва в доклада. Тъй като се очаква горните цени на суровините да останат високи, те ще засегнат пряко вътрешния пазар на стомана във Виетнам.

В доклада се казва, че последните вътрешни цени на стоманата са се повишили значително. Според данните на Асоциацията за желязо и стомана, цената на строителната стомана през май 2021 г. е била около 1630-16.5 милиона донг / тон, увеличение от около 1.2 милиона донг / тон на месечна база. Тъй като цената на суровините се увеличава, цената на готовата стомана може да продължи да се увеличава. Много строителни предприятия са изправени пред голям натиск и са на ръба на фалита. Търговската камара на виетнамския строителен предприемач (vacc) е изпратила писмо до правителствената служба за помощ.

В тази връзка Министерството на строителството на Виетнам наскоро издаде документи 1545 / BXD-KTXD на различните комитети за управление на инженерни проекти, държавни предприятия, местни власти и търговски асоциации и предложи подходящи мерки за облекчаване на въздействието на COVID-19 и покачване на цената на стоманата. Предлага се местните власти да ръководят строителните отдели да проследяват промените на пазарните цени и да разкриват индекса на цените на строителните материали навреме. Министерството на промишлеността и търговията издаде документ 2612 / bct-cn на Виетнамската асоциация за желязо и стомана и стоманодобивните предприятия, който изисква предприятията да контролират производствените разходи и да намалят цената на крайните продукти; Разширяване на капацитета за посрещане на вътрешното търсене и ограничаване на вътрешния износ на стомана. Междувременно търговците ще бъдат прегледани, за да се избегне натрупаност и повишаване на цените.

Преди това Министерството на промишлеността и търговията също предложи на Министерството на финансите да коригира ставката на данъка върху вноса на някои стоманени продукти с големи колебания в цените. В отговор Министерството на финансите каза, че може да обмисли коригиране на предпазния данък върху заготовките и строителната стомана, като по този начин намали натиска върху разходите на производителите на стомана и строителните предприятия. Въпреки това все още е необходимо да се обмисли внимателно намаляването на данъчната ставка за внос на готова стомана, за да се защити устойчивото развитие на местната стоманодобивна промишленост.