Всички категории
EN
Новини от индустрията

Начало>Статии>Новини от индустрията

Какви са компонентите на неръждаемата стомана Какви свойства има всеки

Време: 2021-07-20 Хитове : 10

Основната съставка е от 11% -30% хром, но в много неръждаеми стомани никелът или манганът са важни вторични съставки.

Има два основни типа неръждаеми стомани:
1) "аустенитни" неръждаеми стомани и
2) "феритни" неръждаеми стомани.

В аустенитните SS важните съставки са хром и никел. (Хром и манган понякога се използват вместо никел.) Важно е да се отбележи, че много аустенитни SS не съдържат почти никакъв въглерод, така че според някои определения те изобщо не са „стомана“, а сплави желязо / хром / никел. добавките на никел (или манган) всъщност променят кристалната структура на желязото, така че свойствата на тези видове са доста различни от нормалните въглеродни стомани. Аустенитните SS имат много добра до отлична устойчивост на корозия и доста добра устойчивост на топлина.

Във феритни неръждаеми стомани важните съставки са хром и въглерод. Феритните неръждаеми стомани имат значително по-голяма якост от аустенитните видове. Тъй като обаче съдържат по-малко хром от аустенитните видове, те са само умерено устойчиви на корозия и са много по-малко устойчиви на топлина. Без добавяне на никел и / или манганеза добавянето на повече от около 20% хром има тенденция да прави стоманата чуплива.

Повечето неръждаема стомана се топи под инертна аргонова атмосфера в херметична пещ. Топенето на неръждаема стомана на открито ще окисли за предпочитане хрома, образувайки шлака, която ще плава на повърхността на стоманата, като по този начин ще намали съдържанието на хром. Хромът също има тенденция да реагира с азот във въздуха при високи температури, излагането на азот има тенденция да причинява чупливост в неръждаемите стомани.

Докато производителят поддържа внимателен контрол върху състава на метала и нивото на примесите по време на топенето, неръждаемият продукт може безкрайно да се рециклира.