Всички категории
EN
Новини от индустрията

Начало>Статии>Новини от индустрията

Световната стоманена асоциация прогнозира, че търсенето на стомана в световен мащаб ще нарасне с 5.8% през 2021 г.

Време: 2021-04-26 Хитове : 9

Според официалния уебсайт на Световната асоциация за желязо и стомана, Световната асоциация по желязо и стомана публикува най-новия краткосрочен (2021-2022) доклад за прогнозата за търсенето на стомана на 15-ти. Докладът показва, че търсенето на стомана в световен мащаб ще се увеличи с 5.8% до 1.874 млрд. Тона през 2021 г. след спад от 0.2% през 2020 г. През 2022 г. глобалното търсене на стомана ще продължи да нараства с 2.7% до 1.925 млрд. Тона.
  Според доклада втората или третата вълна от епидемията, която все още продължава, ще бъде изравнена през второто тримесечие на тази година. С постоянния напредък на ваксинацията икономическите дейности на големите страни, консумиращи стомана, постепенно ще се нормализират.
„Новата коронавирусна пневмония все още има късмет за световната стоманена индустрия, но глобалното търсене на стомана ще се свие леко до края на 2020 г.“, коментира прогнозата Ал Ремейти, председател на Комитета за пазарни изследвания на Световната стоманена асоциация. Това се дължи главно на изненадващо силното възстановяване в Китай, което е довело до растежа на търсенето на стомана в Китай до 9.1%, докато в останалата част на света търсенето на стомана е намаляло с 10.0%. През следващите няколко години търсенето на стомана в развитите и развиващите се икономики ще се възстановява стабилно. Поддържащите фактори са ограниченото търсене на стомана и правителственият план за икономическо възстановяване. Въпреки това ще са необходими няколко години, докато някои от най-развитите икономики се върнат на предепидемичното ниво.
Що се отнася до строителната индустрия в стоманодобивната промишленост, докладът казва, че засегнати от епидемичната ситуация, различни тенденции в развитието ще се появят в различни области на строителната индустрия. С нарастването на дистанционната работа и електронната търговия, както и намаляването на бизнес пътуванията, търсенето на хората за търговски сгради и туристически съоръжения ще продължи да намалява. В същото време търсенето на хората от логистични съоръжения за електронна търговия се е увеличило и това търсене ще се превърне в сектор за растеж. Инфраструктурните проекти имат все по-голямо значение и понякога се превръщат в единственото средство за много страни да съживят икономиките си. В развиващите се икономики инфраструктурните проекти ще продължат да бъдат силен двигател. В развитите икономики проектите за екологичен план за възстановяване и проектите за обновяване на инфраструктурата ще стимулират строителното търсене. Очаква се до 2022 г. световната строителна индустрия да се върне на нивото от 2019 г.
Докладът също така казва, че в световен мащаб сред стоманодобивната индустрия спадът на автомобилната индустрия е най-значителен и се очаква автомобилната индустрия да се възстанови силно през 2021 г. Очаква се световната автомобилна индустрия да се върне на нивото от 2019 г. през 2022 г. Въпреки че световната машинна индустрия е засегната от спада на инвестициите през 2020 г., спадът е далеч по-нисък от този през 2009 г. Очаква се машинната индустрия да се възстанови бързо. Освен това друг важен фактор също ще повлияе на машиностроенето, т.е. ускоряването на процеса на цифровизация и автоматизация. Инвестициите в тази област ще стимулират растежа на машиностроенето. Освен това, зелените проекти и инвестиционните планове в областта на възобновяемите енергийни източници ще се превърнат в друга област на растеж на машиностроенето.